Ιερά Μητρόπολη Βελγίου

Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως

Διεύθυνση: Orthodox Metropolis of Belgium,
Avenue Charbo 71
1030 Brussels
Belgium
Tηλ.: +32.2/736.52.78
Fax: +32.2/735.32.64
E-mail: info@orthodoxia.be
Site: http://www.orthodoxia.be

 

Μητροπολίτης

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου,
Υπέρτιμος καί Έξαρχος Κάτω Χωρών καί Λουξεμβούργου,
κ. Ἀθηναγόρας
Avenue Charbo 71
1030 Bruxelles
Belgique
Tηλ.: +32.2/736.52.78
Φαξ: +32.2/735.32.64
E-mail: belgiou@orthodoxia.be

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

Η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου ανήκει εις την άμεσον δικαιοδοσίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Κέντρον της Ορθοδοξίας το Πατριαρχείον αυτό είναι το πρώτο στην σειρά από τα τέσσερα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής και φέρει από τον ΣΤ’ αιώνα τον καταξιωμένο ιστορικά τίτλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διευκρινίζει ότι αυτό δεν αποτελεί “ούτε υπερεκκλησία, ούτε υπερεξουσία, αλλά εκκλησία κατά την εκκλησιολογικήν αξίαν και έννοιαν της αδιαιρέτου εκκλησίας, σύνδεσμο μεταξύ των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, συντονιστή των ενεργειών τους, φορέα της κοινής δράσεώς των και κέντρον οικουμενικής διακονίας και προσευχής”

Η Ορθοδοξία στην περιοχή δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως (Benelux) άρχισε να αναπτύσσεται από τα μέσα του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Οι πρώτοι Ορθόδοξοι ήσαν Ρώσσοι και ‘Ελληνες εγκατεστημένοι στην περιοχή αυτή.

Η παρουσία κυρίως Ελλήνων ορθοδόξων στις Κάτω Χώρες ανάγεται στα 1644 και παλαιότερα. Την περίοδο αυτή και με βάση τα αρχεία του πανεπιστημίου της Leiden ήσαν εγγεγραμμένοι σ’αυτό τρεις ‘Ελληνες ορθόδοξοι ιερείς.

Στην πόλη του Amsterdam ελληνική επίσης παρουσία με μορφή κοινότητας εντοπίζεται αποδεδειγμένα τον 18ο αιώνα. Το 1779 η κοινότητα αυτή κατορθώνει να αποκτήση ιδιόκτητο ευκτήριο οίκο στο όνομα της Αγίας Αικατερίνης.

Η χιλιοταλαιπωρημένη από τους πολέμους πόλη της Αμβέρσης φιλοξενεί επίσης ορθόδοξη κοινότητα απαρτιζομένη κυρίως από ‘Ελληνες.

Την 3η Φεβρουαρίου 1900 πρωτοστατούντος του υποπροξένου της Ελλάδος εμπόρου κ. Χρ. Νικολαίδη από την Κωνσταντινούπολη αποφασίζεται με ομοφωνία όλης της ορθόδοξης παροικίας να συσταθή με γενική συνεισφορά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμβέρσης.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους αρχίζουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του ευκτηρίου οίκου, που είναι αφιερωμένος εις Ευαγγελισμόν της Θεοτόκου.

Τελικά, στις 10 Οκτωβρίου 1910 υπογράφονται τα συμβόλαια και περιέρχεται στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το ακίνητο (Jan Van Gentstraat 5 – 2000 Antwerpen), όπου εκτός από τον ευκτήριο οίκο στεγάζεται και το σχολείο.

Το 1926 στις Βρυξέλλες ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία ‘’Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών’’. Εγκαθίσταται στο ακίνητο επί της οδού de Stassart 92 – 1050 Bruxelles. Το ισόγειο διαμορφώνεται σε ευκτήριο οίκο στο όνομα των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και οι δύο άλλοι όροφοι διαμορφώνονται σε σχολείο και σε άλλους λειτουργικούς χώρους. Οι δύο αυτές ενορίες εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Στις Κάτω Χώρες το 1946 ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία ’’Ενωση Ελλήνων Ολλανδίας’’ στην πόλη του Rotterdam. Η ‘Ενωση αποφασίζει την ανέγερση ιερού ναού στο όνομα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Το 1954 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Α. Παπάγος θέτει τον θεμέλιο λίθο.

Το 1955 φθάνουν στο Βέλγιο οι πρώτοι ‘Ελληνες για να εργασθούν στα ανθρακωρυχεία. Εγκαθίστανται στην περιοχή του Λιμβούργου και στις πόλεις Λιέγη, Σαρλερουά και Μονς.

Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Αθηναγόρας Καβάδας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή της Benelux τοποθετεί έναν εφημέριο σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές με Αρχιερατικό εκπρόσωπο τον σημερινό Μητροπολίτη Συληβρίας κ. Αιμιλιανό Τιμιάδη.

Το 1963 το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαπιστώνοντας την αύξηση του αριθμού των Ορθοδόξων στη Δυτική Ευρώπη δημιουργεί τις Μητροπόλεις Γαλλίας και Γερμανίας. Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υπάγονται στη Μητρόπολη Γαλλίας, ενώ οι Κάτω Χώρες στη Μητρόπολη Γερμανίας.

Το 1969 (8 Αυγούστου) ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ιδρύει την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου με έδρα τις Βρυξέλλες.

Πρώτος Μητροπολίτης ορίζεται ο τότε Σελευκείας κ. Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος. Ενθρονίζεται στις 11 Νοεμβρίου 1969.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ιερωμένων συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και το έργο που καλούνται να προσφέρουν τιτάνιο. Η πίστη του όμως τους αξιώνει στην ευόδωση του έργου τους.

Το 1975 με την συναντίληψη του Ελληνικού Δημοσίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και διαφόρων ομογενών ευεργετών, περιέρχεται στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το σημερινό Επισκοπικό Μέγαρο στην οδό Charbo 71 – 1030 Bruxelles.

Το 1982 (12 Δεκεμβρίου) μετατίθεται ο τότε Μητροπολίτης κ. Αιμιλιανός στην Ιερά Μητρόπολη Κώου της Δωδεκανήσου και εκλέγεται αντικαταστάτης του ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων Κοντογιάννης. Ο Σεβασμιώτατος είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Διακονεί στο Βέλγιο από το 1957 ως ιερέας και από τις 18 Αυγούστου 1974 ως Επίσκοπος Απολλωνιάδος.

Με την ενθρόνισή του ο νέος Μητροπολίτης (στις 23 Ιανουαρίου του έτους 1983) αναλαμβάνει τη Μητρόπολη με δέκα τρεις ενορίες στο Βέλγιο, μία στην Ολλανδία και μία στο Λουξεμβούργο.

Δύο χρόνια μετά ο Μητροπολίτης Βελγίου βλέπει ένα ακόμη στόχο του να γίνεται πραγματικότητα. Το 1985 με Βασιλικό Διάταγμα αναγνωρίζεται η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία ως μία από τις επίσημες θρησκείες του Βελγικού Κράτους.

Με το ίδιο Διάταγμα ορίζεται ως εκπρόσωπος όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών του Βελγίου ο εκάστοτε Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η αγαστή συνεργασία του Ποιμενάρχου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών στο Βέλγιο και τη σημαντική βοήθειά της για την απόκτηση του Μητροπολιτικού ναού στις 27 Οκτωβρίου 1987 (Avenue de Stalingrad 34 – 1000 Bruxelles).

Παράλληλα η δραστηριότητα του Ποιμενάρχου, η φιλότιμη εργασία των ιερέων της Μητροπόλεως, η συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας και οι δωρεές επιφανών μελών της, είχε σαν αποτέλεσμα την ανακαίνιση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, την ανέγερση πολλῶν Ιερῶν Ναῶν και την ίδρυση της Ιεράς Μονής της Θεοτόκου στο ‘Αστεν της Ολλανδίας.

Ανακαινίστηκε επίσης και λειτουργεί παρέχοντας πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο. Το οποίο στεγάζει από του 2000 τα Τμήματα Μητρικής Ελληνικής Γλώσσης.

Νομοθετήθηκε ακόμη η δυνατότητα διδασκαλίας του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος και καθιερώθηκε τόσο στη Φλαμανδική Κοινότητα όσο και στη Γαλλική Κοινότητα του Βελγίου. Δια την επιμόρφωση των διδασκόντων το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα Βελγικά Κρατικά Σχολεία ιδρύεται και λειτουργεί το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Επιμορφώσεως ‘’Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος’’, τετραετούς φοιτήσεως, με δύο Τμήματα, Γαλλόφωνο και Ολλανδόφωνο.

Την 31η Οκτωβρίου 1997 υπεγράφη, μετά από προετοιμασία πολλών ετών, η πράξις αναγνωρίσεως της Ορθοδόξου Ελληνικής Ενορίας μας εις το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Σήμερον εις το Λουξεμβούργον διαμένουν περίπου χίλιοι διακόσιοι ‘Ελληνες χριστιανοί.

Με την εγκατάστασιν της έδρας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εις Βρυξέλλας, η Μητρόπολις Βελγίου αποκτά άλλην θέσιν μεταξύ των Μητροπόλεων της Ευρώπης.

Κατ’ απομίμησιν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Προτεσταντών, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εισηγείται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον την ίδρυσιν Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κύριος κύριος Βαρθολομαίος, όστις προβλέπει τα μέλλοντα, συλλαμβάνει την ιδέαν και δίδει την Ευχήν και Ευλογίαν Του. Ο Μητροπολίτης προβαίνει εις την αγοράν ακινήτου εις την πλατείαν Jamblinne de Meux 40 – 1030 Bruxelles, πλησίον της Ιεράς Μητροπόλεως, επ’ ονόματι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια την στέγασιν του Γραφείου.

Το γραφείον ηγοράσθη με χρήματα δωρητού, άτινα άφησε εις την Διαθήκην του επ’ ονόματι του Μητροπλίτου διά την συντήρησιν των οικημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλ’ ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εθεώρησεν πλέον χρήσιμον και πλέον αναγκαίαν την αγοράν ακινήτου δια την ίδρυσιν γραφείου. Προείχεν η εκπροσώπησις της Μητρός Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει.

Χάριν των ενεργειών και προσπαθειών του απεκτήθησαν δύο παρεκκλήσια εις το αεροδρόμιον των Βρυξελλών και το Μουσείον της Ορθοδόξου Εκκλησίας δίπλα ακριβώς εις τον Μητροπολιτικόν ναόν.

Εις την Ιεράν Μητρόπολιν Βελγίου ο Σεβασμιώτατος κύριος Παντελεήμων εργάζεται ασταμάτητα, με την βοήθεια του Αγίου Θεού μας, και τας Υποδείξεις και Ευλογίας της Μητρός Εκκλησίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Πλαισιώνεται δε από δύο Βοηθούς Επισκόπους, 35 ιερείς και 4 διακόνους. Η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου έχει 30 Ενορίες εν συνόλω, 24 στο Βέλγιο, 4 στην Ολλανδία και 2 στο Λουξεμβούργο.

%d bloggers like this: