ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών  χρονολογείται το 1873 και αποτελεί δημιούργημα του καταξιωμένου αρχιτέκτονα Constant Almain-De-Hase.

Η τοποθεσία του Ναού, επί της παλαιάς Μεσημβρινής οδού, η οποία σήμερα ονομάζεται Stalingrad, στην καρδιά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, προσφέρει την δυνατότητα να είναι προσβάσιμος από τους επισκέπτες του ιστορικού κέντρου, δίνοντας την μαρτυρία της ορθόδοξης παράδοσης.

Η ιστορία του Ναού για τους Έλληνες Ορθοδόξους ξεκινάει το 1965, όταν  με τις συντονισμένες προσπάθειες του, τότε, Μητροπολίτου Γαλίας κυρού Μελετίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου στο Βέλγιο και μετέπειτα Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος Κοντογιάννη και του Διακόνου Στεφάνου Χαραλαμπίδη (νυν Μητροπολίτου Ταλίννης και Εσθονίας), η μοναστική Αδελφότητα των Φλαμανδών Ιησουϊτών των Βρυξελλών  τους παραχώρησε το κεντρικό κτήριο της Εκκλησίας.

Στις προσπάθειες απόκτησης του Ναού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου, ο οποίος απηύθυνε, τότε, εκλήσεις στον καρδινάλιο Leo Jozef Suenens για την παραχώρηση τόπου λατρείας στους Ορθοδόξους, οι οποίοι, συνεχώς, αυξάνονταν .

Το 1969, οπότε το Βέλγιο από Εξαρχία της Μητροπόλεως Γαλίας γίνεται ξεχωριστή Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο επί της οδού Stalingrad Ναός των Ταξιαρχών, γίνεται ο Μητροπολιτικός Ναός και η καθέδρα του Μητροπολίτου.

To 1985 η Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον εκάστοτε Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος και γίνεται μια από τις πέντε αναγνωρισμένες θρησκείες. Έκτοτε, ο Ναός των Ταξιαρχών, αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των κάθε προέλευσης Ορθοδόξων του Βελγίου.

Την 28η Οκτωβρίου 1987, υπογράφθηκε η αγορά του Ναού από την Ιερά Μητρόπολη, με την μεγάλη, πάντα, βοήθεια της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς το ποσό της αγοράς ήταν μεγάλο και αδύνατον να καταβληθεί, μόνο, από τους Έλληνες των Βρυξελλών.

Με την αγορά του κυρίως Ναού αποκτήθηκαν και τα εφαπτόμενα σε αυτόν πέντε διαμερίσματα, τα σημερινά πρεσβυτέρια, μαζί με την ενοριακή αίθουσα, η οποία είναι τόπος συνάντησης των πιστών μετά τις ιερές ακολουθίες.

Το πρεσβυτέρια ανακαινίσθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με έξοδα των πιστών για την διαμονή των ιερέων του Ναού, ενώ το ενοριακό κέντρο ανακαινίσθηκε από την κα. Μαρία Κεστεκίδου εις μνήμην των γονέων της. Η μεγάλη αυτή δωρεά της κας Κεστεκίδου δεν περιορίστηκε στην ανακαίνιση, μόνο, της αίθουσας, αλλά και της αγοράς πλήρους εξοπλισμού για τις ανάγκες της λειτουργίας της.

Τον Μάϊο του 1993 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού από τον, τότε, Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωακείμ, οπότε και παραδόθηκε επίσημα και κατά την εκκλησιαστική τάξη στην ορθόδοξη λατρεία.

%d bloggers like this: